Monday, January 31, 2011

SOTONG GORENG KUNYIT DAN KARI IKAN KURUNG ALA MAMAK

SOTONG GORENG KUNYIT

SALAM BUAT SEMUA.....HARI INI ANAK2 DARAKU SEMUANYA DEMAM.....SO MAMA DIA TERPAKSA AMBIL CUTI EMERGENCY....DAH BAWA KE KLINIK.....SO NAMPAKNYA ADA PERUBAHAN......KAk LONG LISA DAN KAK NGAH NURIN KENA  BATUK DAN DEMAM......MAKLUM LE CUACA TAK MENENTU......SIAN PULAK.....MASA MAIN HUJAN TAK INGAT.....KAN DAH DEMAM.....SO LUNCH HARI NI MMG SEMPAT LE MASAK SENDIRI.....TAPI LAUK MMG SIMPLE GILER.....NAK NGABIH KAN STOK YG ADA KAT DALAM PETI AIS TU.....MAKA TERASA LAK NAK MAKAN SOTONG GORENG KUNYIT.....

BAHAN2:

5-6 ekor sotong
1 biji bawang besar potong bulat
2 biji bwg putih di dadu
1 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa

cara2:
1. potong sotong pendek2.
2. panaskan sedikit minyak di dalam kuali, kemudian tumis bwg putih....
3. bila sudah garing, masukkan sotong dan goreng hingga airnya kering, masukkan kunyit dan garam
4. masukkan bawang besar dan daun bwg n daun sup. bwg layu maka api boleh dipadam....siap utk di nikmati


kari ikan kurung (sardin tin)ala mamak....

masa kecik2 dulu mak mmg dok panggil ikan kurung...maklum le dok kat dlm tin ....tgk dlm kabinet ada sardin tin....so masak kari le .....masak asam tumis tu mcm dah jemu lak......

bahan2:
1 tin sardin saiz besar
sebuk kari ikan 3 sudu besar
1 biji kentang di belah 6
6 biji tomato ceri dibelah dua
5 biji cili api
*2 tangkai daun kari
*2 ulas bwg putih dan 2 ulas bwg merah di mayang
sedikit minyak utk menumis.
*secubit biji sawi dan secubit halba
garam

cara2
1. panaskan minyak di dalam periuk
2. tumis bahan2 (*) sampai garing
3. masuk rempah yg telah dibancuh dgn sedikit air. masak hingga pecah minyak.
4. masukkan kentang, dan tambah air utk dibuat kuah
5. masukkan sardin, cili, tomato...biar mendidih....
6. perasakan dgn garam....tutup api dan boleh dihidangkan....

No comments:

Post a Comment