Wednesday, February 2, 2011

KEK PISANG WALNUT

KEK YG BARU SIAP DIBAKAR

SALAM.....LAST WEEK R'GEE BALIK KPG....TGK KAT DAPUR UMAH MAK BANYAK NYE PISANG MASAK....TERPANDANG PISANG BERANGAN YG MMG RANUM MASAKNYA.....SO TERLINTAS UTK BUAT KEK PISANG.... SO CARI2 RESEPI MAKA TERJUMPA RESEPI DI BLOG MAT GEBU....SO APA LAGI TERUS MENCUBA DAN INILAH HASILNYA....MMG SEDAP.....WALNUT LEBIH DLM PETI AIS ADA SO R'GEE TABURKAN JER.....SEDAP TAK MANIS SGT DAN LEMAK WALNUT....MMG ASYIK MAKAN...... 

SIAP POTONG NAK BAGI KAT JIRAN SEBELAH UMAH

TEKSTURNYE YG AMAT GEBU DAN LEMBUT.....
RESEPI ASAL DRPD BLOG MAT GEBU
BAHAN-NAHANNYA :-)
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus

sedikit walnut yg dipanggang utk ditabur atas kek

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
  2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Taburkan walnut dan bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
  4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....

No comments:

Post a Comment